Tutunul este responsabil pentru 8 milioane de decese pe an. Acest lucru este mai relevant în timpul pandemiei de COVID 19, deoarece fumătorii sunt expuși riscului de a dezvolta boli severe legate de COVID.
Tutunul ne afectează negativ organismul și dăunează sistemului nostru digestiv în mai multe moduri.
Fumatul crește riscul bolii de reflux gastroesofagian (GERD), bolii ulcerului peptic, leziuni ale pancreasului și ficatului, bolii Crohn și calculilor biliari. Fumatul crește riscul apariției diferitelor tipuri de cancer ale sistemului digestiv, cum ar fi esofag, stomac, pancreas și cancer colorectal .
Tutun și boala de reflux gastroesofagian
Fumatul duce la scăderea presiunii sfincterului esofagian inferior. Acest lucru duce la o creștere a refluxului conținutului gastric în esofag, contribuind la arsuri la stomac și GERD. Consecințele acestor episoade repetate și prelungite de reflux pot deteriora mucoasa interioară a esofagului și crește riscul de cancer esofagian
Tutun și ulcer peptic
Fumatul stimulează secreția acidă din stomac și atenuează mecanismele de apărare precum scăderea fluxului sanguin, producția de mucus și bicarbonat. De asemenea, fumătorii au o șansă mai mare de a dezvolta infecția cu Helicobacter Pylori, care în sine este o cauză a bolii ulcerului peptic . O combinație a acestor factori crește riscul de ulcer peptic la fumători.
Tutun și Ficat
Fumatul afectează capacitatea ficatului de a îndeplini funcții importante ale corpului, cum ar fi formarea proteinelor și a bilei și procesarea metaboliților toxici. Daunele legate de alcool din compușii fumatului agravează afecțiuni precum ciroza biliară primară și boala hepatică grasă non-alcoolică.
Tutunul și boala Crohn
Fumatul crește riscul de a dezvolta boala Crohn. Aceasta este o boală inflamatorie cronică a intestinului care afectează în principal intestinul subțire, cu toate acestea, poate implica orice parte a tractului gastrointestinal. Această boală afectează calitatea vieții și poate duce la complicații care pot pune viața în pericol, cum ar fi obstrucția intestinală și fistulele. Mecanismele speculate pentru creșterea riscului de boală Crohn la fumători nu sunt încă pe deplin înțelese.
Tutun și pancreatită
Fumatul este un factor de risc independent pentru dezvoltarea pancreatitei acute și, de asemenea, exacerbează leziunile pancreatice legate de alcool. Pancreatita este o inflamație a pancreasului care poate pune viața în pericol, care poate duce la autodigestia pancreasului de către enzimele pancreatice activate.
Tutun și calculi biliari
Fumatul este acum asociat și cu o creștere a riscului de apariție a calculilor biliari , cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin această relație.
Tutun și cancere gastrointestinale
Fumatul crește riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer gastrointestinal, cum ar fi cancerul de esofag, stomac, pancreas, colon, rect și canal anal.
Impactul renunțării la tutun asupra sistemului digestiv
Efectul renunțării la tutun este variabil. Efectele observate asupra stomacului și ficatului sunt inversate
un interval scurt de timp. Fumătorii care renunță la fumat sunt susceptibili de a avea simptome mai ușoare și o șansă mai mică de reapariție a bolii Crohn. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta pancreatită rămâne crescut chiar și după renunțarea la tutun.
Tema zilei mondiale fără tutun din acest an este „Angajați-vă să renunțați” . Toată lumea și oricine care folosește tutun sub orice formă ar trebui să se angajeze să renunțe și să îndepărteze această amenințare de pe fața pământului.