Bolile cardiovasculare (BCV) afectează inima și vasele de sânge. Ritmurile neregulate ale inimii, boala coronariană, afecțiunile cardiace congenitale, atacul de cord și accidentul vascular cerebral sunt incluse în Bolile cardiovasculare (CVD). Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cele mai frecvente cauze de deces la nivel global.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 18 milioane de oameni au murit din cauza bolilor cardiovasculare în 2016, o treime din totalul deceselor la nivel global. Povestea este aceeași și pentru India.
Factorii comportamentali precum consumul de tutun, obezitatea, activitatea fizică limitată și dieta nesănătoasă contribuie la majoritatea bolilor cardiovasculare.
Bolile arterelor coronariene sunt mai frecvente la sud-asiaticii, inclusiv la indieni, mai frecvent decât în orice altă rasă la nivel global. India are cea mai mare povara de boli coronariene din lume. Potrivit unor studii, indienii tind să facă un atac de cord la o vârstă mai fragedă în comparație cu oamenii occidentali.
Este timpul să începem să ne luăm în serios sănătatea inimii. Primul pas poate fi marcarea tuturor factorilor de risc și luarea de măsuri corective împotriva acestora. Unii factori de risc sunt hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, greutatea corporală excesivă și un stil de viață sedentar. Amintiți-vă, stilul de viață și modificările dietetice pot fi cele mai mari arme ale noastre împotriva bolilor de inimă.
Menține o greutate corporală sănătoasă
O greutate corporală sănătoasă reduce riscul de boli de inimă. Dacă aveți prea multă grăsime, mai ales în jurul taliei, aveți un risc crescut de boli de inimă. Cunoaștem importanța unei alimentații echilibrate în menținerea unei greutăți sănătoase.
Dar de multe ori ignorăm importanța timpului potrivit pentru a lua mesele. Câteva obiceiuri alimentare sănătoase sunt:
- Luați micul dejun într-o oră de la ridicarea din pat
- Mănâncă după fiecare trei ore. Șase mese pe zi este o strategie excelentă pentru a vă menține rata metabolismului ridicată
- Nu mâncați nimic cu cel puțin trei ore înainte de a merge la culcare
- Nu sări peste mese, deoarece poate încetini metabolismul
- Mănâncă mese mici
Unele studii spun că luarea de mese mici și frecvente oferă următoarele beneficii:
- Crește BMR
- Crește nivelul de energie
- Scade pofta de mancare
- Ajută la reducerea greutății
Aflați cum să faceți diferența între grăsimile bune și cele rele
Inima noastră savurează grăsimile bune. Puteți adăuga mai multe grăsimi sănătoase, cum ar fi grăsimile mononesaturate (MUFA) și acizii grași omega-3, în planul dvs. de dietă. Câteva surse bune de grăsimi sănătoase sunt:
- Ulei de masline
- Ulei de rapita
- Ulei de tărâțe de orez
- Ulei de arahide
- Ulei de mustar
Ar trebui să reduceți aportul de grăsimi saturate, cum ar fi:
- Unt
- Ghee
- carne rosie
MUFA reduce lipoproteinele cu densitate joasă ( colesterolul rău ) și crește lipoproteinele cu densitate mare (colesterolul bun).
Este întotdeauna bine să vă rotiți uleiurile lunar, așa că atât PUFA, cât și MUFA sunt în cantitatea necesară.
Alege carbohidrații buni în locul celor răi
Știați că nu toți carbohidrații sunt la fel? Carbohidrații cu un indice glicemic ridicat pot avea efecte drastice asupra nivelului de colesterol, crescând astfel susceptibilitatea la boli de inimă. Potrivit unor studii epidemiologice, o dietă cu carbohidrați cu un indice glicemic scăzut și conținut ridicat de fibre poate proteja de diabet și boli cardiovasculare. Puteți:
- Alege carbohidrați complecși.
- Evitați carbohidrații rafinați
- Aveți cereale integrale nerafinate, cum ar fi Dalia, orez brun, ovăz, grâu integral și orz
- Evitați băuturile carbogazoase, pastele, pâinea albă și alimentele procesate
Antioxidanții sunt buni pentru sănătatea inimii
Creșteți aportul de antioxidanți precum vitamina E, vitamina C , bioflavonoide și beta caroten. Alimentele bogate în antioxidanți sunt cerealele integrale, nucile, fructele, semințele și legumele. Antioxidanții ne protejează inima de leziunile și daunele cauzate de radicalii liberi. Așa că începeți ziua cu migdale și nuci pentru a reduce LDL.
Fibrele sunt alegerea potrivită
Fibrele scad colesterolul rau si te protejeaza de orice boala de inima. O dietă bogată în fibre poate ajuta la reducerea greutății.
Dieta ta ar trebui să conțină atât fibre solubile, cât și insolubile. Orzul, nucile, fasolea, fructele de pădure, merele și fulgii de ovăz sunt surse bune de fibre solubile. Fructele și legumele au o abundență de fibre insolubile. Ar trebui să evitați cu strictețe grăsimile trans, deoarece acestea nu numai că cresc nivelul de grăsimi rele sau LDL, dar pot scădea nivelul HDL.
Evita sedentarismul
O dietă sănătoasă poate arăta miracole dacă este cuplată cu activitate fizică. Potrivit American Heart Association, 150 de minute de exerciții de intensitate moderată sau 75 de minute de antrenament viguros pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale, la reducerea colesterolului și la îmbunătățirea sănătății generale a inimii.
Inima este esențială pentru supraviețuire. Funcționează neobosit pentru noi. Să încercăm să dăm ceva înapoi acestui organ uimitor. Chiar și micile noastre modificări ale dietei și ale stilului de viață sunt suficiente pentru a-l face sănătos.