S-ar putea să nu-i acordați prea multă importanță, dar ficatul dumneavoastră lucrează din greu non-stop pentru a vă menține în stare de funcționare și sănătos. Pot apărea diverse complicații și probleme grave atunci când nu reușiți să aveți îngrijirea adecvată. Unele dintre funcțiile majore ale ficatului sunt de a digera alimentele consumate și de a filtra toxinele din organism. Corpul tău este făcut din lucrurile pe care le mănânci. Ar trebui să încercați să consumați alimente care sunt bune pentru o viață sănătoasă și să evitați alimentele care îi pot împiedica funcționarea sau le pot face să muncească mai mult.
Cafeaua, fructele și legumele proaspete, fulgii de ovăz, ceaiul verde cu moderație (1-2 căni/zi), fructele de pădure, ouăle, nucile și strugurii hrănesc ficatul și îl fac sănătos. Dar știți alimentele dăunătoare pentru ficat? Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre astfel de produse alimentare.
Produse alimentare coapte
Toată lumea adoră să mănânce prăjituri, brioșe și prăjituri. Dar cunoști efectele lor adverse asupra ficatului tău? Este zahărul rău pentru ficat? Da! Experții sugerează că produsele de panificație ar trebui să fie complet abandonate din dieta zilnică. În primul rând, aceste produse sunt bogate în zahăr și pot duce la obezitate. În al doilea rând, produsele de panificație pot duce, de asemenea, la niveluri mai mari de trigliceride în organism, datorită conținutului lor de grăsimi, ceea ce poate duce la diferite boli ale ficatului. De asemenea, ingredientul principal folosit în aceste produse este făina albă rafinată (maida). Făina albă este greu de digerat și, de asemenea, dă naștere la acumularea de grăsime în ficat.
Băuturi gazoase/gazoase (sodă/cola etc.)
Este bine să consumați ocazional o cantitate mică de băutură gazoasă, dar consumul ei regulat poate începe să vă afecteze ficatul și ar putea duce la dezvoltarea diferitelor complicații hepatice. În afară de aceasta, consumul în exces de sifon este, de asemenea, o cauză majoră a creșterii în greutate și a obezității la oameni. Și obezitatea vă poate afecta ficatul prin creșterea acumulării de grăsimi în ficat (ficat gras). De asemenea, sifonul oferă o combinație mortală de zahăr și carbohidrați rafinați (numiți și calorii goale) care sunt dăunătoare sănătății ficatului.
Alcool
Dacă vă place să consumați alcool și aveți grijă de ficat, acesta este primul lucru de care trebuie să renunțați imediat. Limitele de alcool conform țărilor occidentale sunt de 14 unități/săptămână atât pentru bărbați, cât și pentru femei, repartizate pe întreaga săptămână. Limitele pentru indieni nu sunt definite, dar știm că ficatul indian este mai sensibil decât populația occidentală la efectele alcoolului. Prin urmare, eliminarea completă a alcoolului este ideală. Ce se întâmplă când consumi alcool în exces? Când ficatul tău încearcă să-l descompună, reacția chimică din acest proces poate deteriora celulele sale, ducând la inflamație, moarte celulară și cicatrizare (fibroză). Asta nu este tot, consumul cronic de alcool poate bloca absorbția nutrienților, crescând efectele toxice asupra ficatului. Consumul excesiv de alcool pentru perioade lungi duce la ciroză hepatică, care este cicatrice ireversibilă a ficatului. Persoanele care dezvoltă ciroză pot dezvolta complicații precum vărsături cu sânge, icter, acumulare în exces de lichid în organism și, de asemenea, cancer la ficat.
Pâine
Trebuie să vă abțineți întotdeauna de la consumarea alimentelor, cum ar fi biscuiții de pizza cu paste și pâinea care sunt făcute din făină albă. Le lipsesc mineralele, fibrele și vitaminele esențiale. Este esențial să înțelegem că boabele extrem de rafinate se transformă în conținut de zahăr. Acest conținut este greu de procesat și ajunge ca grăsime în ficat. Este una dintre cauzele majore ale bolilor hepatice grase. În schimb, ar trebui să optați pentru alternative sănătoase care vă vor ajuta ficatul să rămână sănătos pe tot parcursul anului.
Produse grase/Fast Food
Cartofii prăjiți, napolitanele, burgerii și pizzale nu vă fac bine ficatului. Aceste alimente sunt bogate în grăsimi saturate sau grăsimi trans și sunt greu de digerat. Cu alte cuvinte, ficatul dumneavoastră trebuie să muncească din greu pentru a procesa aceste alimente. Grăsimile saturate ridicate pot da naștere la inflamație în timp și în cele din urmă se transformă în ciroză. De asemenea, grăsimile saturate pot crește colesterolul rău și scădea nivelul de colesterol bun din organism și, de asemenea, pot crește riscul de boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, pe lângă ficatul gras.
Trebuie citit : Boli hepatice și obiceiuri alimentare
Produse alimentare bogate în sare
Sarea nu a fost niciodată ușoară pentru ficatul tău. Trebuie să luați toate măsurile posibile pentru a reduce consumul de sare pentru a menține sănătatea ficatului. Excesul de sare poate duce la retenția de apă în organism. Trebuie să evitați consumul de supe conservate și alimente procesate care sunt bogate în conținut de sodiu. Evitați gustările sărate ambalate, cum ar fi chipsurile, amestecurile, biscuiții sărați etc., deoarece sunt bogate în grăsimi saturate și sare. Brânza procesată este dăunătoare pentru ficat, deoarece intră în categoria alimentelor procesate și are un conținut ridicat de sodiu și grăsimi saturate. Consumul în exces poate duce la boli ale ficatului gras, plus obezitate.
Carne rosie
Carnea roșie poate fi bogată în proteine, dar digerarea ei este o muncă grea pentru ficat. Descompunerea proteinelor nu este ușoară pentru ficat și poate duce la diferite probleme legate de ficat. De asemenea, acumularea în exces de proteine în ficat poate duce la boli hepatice grase care pot avea efecte adverse asupra creierului și rinichilor. Albușurile de ou sunt bune pentru ficat, dar consumul excesiv poate duce la probleme de digestie, iar gălbenușul galben este o sursă de colesterol rău.
Acestea sunt alimentele care sunt dăunătoare pentru rinichi și ficat. A consuma totul într-o limită este totuși în regulă, dar în momentul în care treci de această limită, îți pui în pericol sănătatea ficatului. Consumând cantități mari de fructe bogate în fructoză, cum ar fi stafidele, fructele uscate pot avea ca rezultat inflamație și ficatul gras. Acest lucru se datorează faptului că zahărul prezent în fructe, cunoscut sub numele de fructoză, poate provoca cantități anormale de grăsimi în sânge atunci când este consumat în cantități mari. Bananele nu sunt dăunătoare pentru ficat, dar încearcă să le limitezi la 1-2/zi și nu mai mult, deoarece fructoza din ele poate duce la boli ale ficatului gras