Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 8% dintre copii au alergii alimentare , sau aproximativ unul din 13 copii. Asta înseamnă că într-o clasă de dimensiuni medii, aproximativ doi copii vor avea alergii alimentare.
Indiferent dacă copilul tău are sau nu o alergie alimentară, este important să fii atent la ceea ce aduce în școală. „Deși copilul dumneavoastră poate să nu fie alergic, mulți copii au alergii și intoleranțe alimentare”, spune Morris Nejat, MD, specialist în alergii și imunologie pentru adulți și copii la NYAllergy.com .
Megan Lavin , expertă în alergii alimentare și autoarea cărții de bucate, „An Allergy Mom’s Lifesaving Instant Pot Cookbook”, oferă un exemplu ușor de înțeles: „Dacă îi oferi copilului tău un sandviș cu unt de arahide și are unt de arahide peste tot. mâinile și puneți-l pe o jucărie sau o suprafață comună, acest lucru ar putea duce la o reacție la un copil alergic”.
Toate școlile au reguli diferite în ceea ce privește tipul de gustări pe care le puteți aduce, dar mulți părinți încă le place să fie atenți la potențialele alergii ale colegilor de clasă ai copiilor lor. În continuare, am adunat câteva idei de gustări aprobate de experți, fără alergeni și prietenoase în clasă.
Cum să decideți dacă o gustare nu conține alergeni
Alergiile alimentare pot fi incredibil de stresante atât pentru părinți, cât și pentru copii. Unele alergii alimentare pot provoca simptome severe, cum ar fi dificultăți de respirație, urticarie, vărsături și amețeli. Alergiile alimentare pot fi, de asemenea, mortale. Nu toate alergiile alimentare au simptome severe, dar totusi pot provoca disconfort copiilor.
„Ne dăm seama că alergiile alimentare nu cauzează doar anafilaxie și urticarie”, explică dr. Nejat. „De asemenea, provoacă eczeme, colici și indigestie, printre alte probleme.
În total, există opt alergeni care reprezintă aproximativ 90% din reacțiile alimentare din SUA, conform Food and Drug Administration (FDA). Acești alergeni obișnuiți includ lactate , ouă, pește, crustacee, nuci, arahide, grâu și soia.
Acesta este ceva de reținut atunci când vă gândiți să reduceți alergenii din gustările pe care le trimiteți la școală. „Pentru cele mai bune rezultate de a-l putea servi celui mai larg public, este întotdeauna cel mai bine să alegeți gustări fără primii opt alergeni”, ne sfătuiește Lavin.
Dr. Nejat spune că dacă căutați să reduceți alergenii, este inteligent să păstrați lucrurile simple. „Mâncărurile preparate au adesea ingrediente ascunse care nu sunt evidente”, spune el. „Regula este că, dacă nu ai reușit, să știi cum a fost făcută.” Asta înseamnă că este important să citiți cu atenție etichetele alimentelor, spune dr. Nejat, și să alegeți gustări care conțin ingrediente recunoscute, de bază, fără alergeni.
Începând cu 1 ianuarie 2023, etichetele produselor alimentare trebuie să menționeze susanul ca alergen. Aceasta este o nouă cerință din partea Food and Drug Administration (FDA). Dar dacă sunteți alergic la susan, ar trebui să fiți totuși atenți la alimentele pe care le cumpărați. Legea nu impune ca produsele aflate în drum spre magazine sau deja pe rafturi până la 1 ianuarie să includă susanul pe etichetă. De asemenea, aceste alimente nu trebuie să fie eliminate sau reetichetate. Susanul se alătură altor opt alergeni alimentari care trebuie deja enumerați pe etichete: lapte, ouă, pește, crustacee, nuci, arahide, grâu și soia.
De asemenea, este important să rețineți că unele alergii prezintă riscuri de contaminare încrucișată mai intense decât altele. În general, este întotdeauna o idee bună să vorbești cu copiii tăi despre a nu împărți mâncarea pe care o aduc pentru ei înșiși la prânz, în cazul în care un coleg de clasă are o alergie.
Experții noștri ne-au ajutat să adunăm câteva idei de gustări școlare care pot fi ușor pregătite, sunt sănătoase și sățioase și care au cât mai puțini alergeni. Iată alegerile noastre de sfaturi.
Sos de mere scortisoara
„Sosul de mere este o gustare ușoară, ușoară pentru copii, care nu conține toți cei mai buni opt alergeni”, spune Natalie Kravat, RDN, dietetician înregistrat și editor la Jugo Feed . Ea spune că a face sos de mere acasă este mai ușor decât v-ați aștepta. „Tot ce faci este să aduci mere, apă, suc de lămâie și scorțișoară la fiert într-o oală timp de aproximativ 1/2 pe oră”, descrie ea. Odată ce merele sunt foarte moi, pasează-le cu o furculiță sau un piure pentru a transforma amestecul în sos.
Puteți transporta sos de mere de casă la școală pentru copilul dvs. într-un recipient sigilat. De asemenea, puteți trimite copilul la școală cu o pungă sau o ceașcă preambalată. Doar asigurați-vă că sosul de mere nu are ingrediente adăugate care ar putea conține alergeni. Kravat sugerează, de asemenea, să vă asigurați că sosul de mere cumpărat din magazin nu are zahăr adăugat.
Fructe și Legume
Fructele și legumele în cea mai simplă formă sunt o opțiune excelentă și nu conțin alergeni obișnuiți, spune Lavin. În această categorie, există multe moduri diferite de a servi aceste alimente copiilor dvs., inclusiv fructe și legume care sunt uscate, liofilizate sau tăiate în forme.
„Dacă doriți să adăugați o proteină, unturile de semințe de floarea-soarelui au un gust groaznic ca untul de arahide și sunt grozave pentru întindere și înmuiere”, sugerează Lavin.
În ceea ce privește transportul fructelor și legumelor la școală, mandarinele funcționează de minune, deoarece coaja le protejează până când copilul tău este gata de mâncare. Puteți lua în considerare și bețișoarele de morcov în recipiente preambalate, mere preambalate sau fructe uscate.
Chips de porumb și dip
Lavin spune că unele dintre cele mai bune gustări fără alergeni sunt din soiul mexican. „Chipsurile de porumb și salsa, sau chipsurile și guacamole sunt aproape întotdeauna un succes și sunt atât prietenoase cu alergiile, cât și destul de sățioase”, descrie ea.
În timp ce porumbul este un bob la fel de comun ca și grâul, nu este o alergie obișnuită, iar chipsurile de porumb sunt o modalitate excelentă de a savura o gustare crocantă. Alergiile la grâu afectează până la 1% dintre copiii din SUA, deși mulți o depășesc până la vârsta de 12 ani.
Nu tuturor copiilor le place salsa, dar ingredientele din salsa sunt de obicei doar legume. Avocado este o alegere excelentă fără alergii, fiind în același timp bogat în grăsimi și fibre sănătoase.
Hummus și legume
Dacă sunteți în căutarea unei modalități prietenoase cu alergiile prin care copilul dumneavoastră să obțină câteva vitamine și proteine, luați în considerare hummus și legume, spune Kravat. „Puteți să vă pregătiți cu ușurință propriul hummus acasă, amestecând o cutie de năut cu 1/4 de cană de ulei de măsline, sare și piper până la omogenizare”, descrie ea. De asemenea, puteți cumpăra hummus preambalat pentru a le trimite la școală, cu legume în lateral.
După cum subliniază Kravat, această gustare nu conține primii opt alergeni. Cu toate acestea, majoritatea hummus-ului conține susan, care este un alergen destul de comun, potrivit FDA, care îl numește „al nouălea alergen alimentar major”. Sugestia Kravat de hummus de casă nu conține alergeni și puteți căuta versiuni cumpărate din magazin fără semințe de susan.
Gustări fără alergeni la pachet
Dacă ești presat de timp, există multe gustări crocante pre-ambalate sau batoane proteice care nu conțin alergeni.
„Cerealele uscate sunt un bun înlocuitor pentru biscuiți, deoarece biscuiții au adesea grâu sau unt”, recomandă Lavin. Ea spune că poți căuta cereale care sunt făcute din porumb sau orez pentru a evita alergenii. Apropo de orez, prăjiturile de orez sunt o altă opțiune bună. Orezul nu este un alergen obișnuit și există adesea prăjituri de orez aromate disponibile, dacă sunteți în căutarea varietății, subliniază Lavin.
Chipsurile puse în pungi sunt, de asemenea, adesea fără alergeni. Căutați chipsuri de cartofi de bază sau chipsuri de porumb. Covrigeii fără gluten sunt o altă opțiune similară chipsurilor, spune Lavin. De asemenea, puteți căuta batoane proteice preambalate care sunt lipsite de alergeni obișnuiți. Din nou, verificați întotdeauna etichetele pentru ingrediente, deoarece chiar și uneori un chip de cartofi aromat poate avea adăugat lactate sau alți alergeni.
Smoothie cu fructe și legume
Dacă doriți să obțineți mai multe fructe și legume în copiii dvs. și să le oferiți o gustare fără alergeni, smoothie-urile sunt o opțiune fantastică, spune Kravat. „Puteți amesteca și potrivi ingredientele pentru smoothie, în funcție de aromele pe care copilul dumneavoastră îi plac și de ceea ce aveți la îndemână”, spune ea.
Kravat oferă această sugestie pentru un smoothie fără alergeni pe care copiii îl vor adora: 1/2 banană, 1/4 cană fructe de pădure, 1/4 cană avocado, 1 mână de spanac, lapte de cocos neîndulcit și gheață. Transportul unui smoothie de casă la școală poate fi dificil, dar există multe recipiente etanșe pentru smoothie pe piață din care să alegi. Puteți lua în considerare și o pungă de smoothie preambalată fără alergeni.
Chips de dovlecel
Chipsurile de cartofi și porumb pot îmbătrâni și nu sunt întotdeauna cea mai sănătoasă opțiune atunci când le cumperi din magazin. Kravat spune că chipsurile de dovlecel pot fi o alegere minunată de gustare pe care copiii o iubesc și care nu conțin alergeni.
Iată cum să le faci:
- Tăiați dovlecelul în rondele subțiri
- Stropiți cu ulei de măsline sau ulei de avocado
- Adăugați sare și piper
- Pune rondele pe o tavă de copt
- Coaceți timp de 2-3 ore la 200 de grade F
- Întoarceți chipsurile la fiecare 1/2 oră pentru a vă asigura că se coace uniform
Un cuvânt de la OMed
Navigarea în opțiunile fără alergii poate fi confuză și poate fi greu să găsești gustări de care copiii se vor bucura. Dacă copilul dumneavoastră are o alergie, dacă sala de clasă a copilului dumneavoastră nu conține alergeni sau dacă doriți doar să vă trimiteți copilul la școală cu gustări fără alergeni pentru a-i proteja pe ceilalți, există multe opțiuni. Dacă aveți întrebări suplimentare despre alergiile alimentare sau despre prepararea alimentelor fără alergeni, vă rugăm să contactați medicul pediatru al copilului dumneavoastră, un dietetician înregistrat sau un furnizor de asistență medicală.